Tarkkuussuunnistus

Tarkkuussuunnistus

Leimaus-leirillä on mahdollisuus testata tarkkuussuunnistusta tiistaina päivällisen yhteydessä klo 16-18.30. Harjoitus ei vaadi aiempaa kokemusta lajista, joten tämä mahdollisuus kannattaa hyödyntää!

Mitä on tarkkuussuunnistus? 

Tarkkuussuunnistus on laji, jota kaikki ikään, sukupuoleen tai liikuntakykyyn katsomatta, voivat harrastaa ja kilpailla samassa sarjassa. Tarkkuussuunnistuksessa (eng. Trail Orienteering, Trailo)  ei mitata fyysistä suoritusta, vaan laji perustuu päättelytehtäviin. Tarkkuussuunnistuksen tehtäväpisteet eli rastit sijoitetaan hyväpohjaisten kulku-urien varrelle, joten myös liikuntarajoitteiset voivat tasapuolisesti osallistua. Laji sopii yhtä lailla erityisryhmille kuin normaalista suunnistuksesta kiinnostuneille. 

Tarkkuussuunnistus on myös oiva harjoitusmuoto esimerkiksi kartanlukua vasta harjoitteleville lapsille. 

Tarkkuussuunnistusrataa ei merkitä maastoon eli jokaisen on osattava suunnistaa seuraavalle rastille kulku-uria pitkin. Kulku-uran varrelta löytyvät jokaiselle rastille ns. katselutolpat, joilla kilpailija ratkoo tehtäviä. Tehtäväpisteillä kilpailijan pitää päätellä, mikä 2–5 rastilipusta vastaa karttaan merkittyä ja määritteillä tarkennettua rastia. 

Kilpailijan tehtävänä on ratkaista annettu tehtävä saamansa informaation perusteella. Hän voi päätellä ratkaisunsa havainnoimalla ja vertaamalla karttaa ja maastoa, rastimääritteitä sekä käyttämällä kompassia. Kilpailija saa liikkua vapaasti sellaisissa paikoissa, johon pyörätuolillakin pääsee eli käytännössä poluilla ja teillä. 

Tarkkuussuunnistusradan pituus on noin 1–3 kilometriä ja kilpailuissa kilpailijoille on määrätty maksimiaika, jonka aikana rata tulee kiertää.