Search
Close this search box.

Pyöräsuunnistus

Pyöräsuunnistus

Leimauksella pääsee kokeilemaan myös pyöräsuunnistusta! Lajikokeilua varten tarvitset oman pyörän ja kypärän, mutta karttatelineen saa lainaksi kartanjakopaikalta.

HUOMIOI, ETTÄ KYPÄRÄ ON PAKOLLINEN VARUSTE!

Pyöräsuunnistusta voi kokeilla Kaupissa keskiviikkona normaalin iltapäiväharjoituksen sijaan.

Pyöräsuunnistus muistuttaa suunnistustehtävältään hiihtosuunnistusta. Tavoitteena on mahdollisimman nopeiden reitinvalintojen tekeminen uraverkostossa. Rastit on sijoitettu urille, eli teiden ja polkujen varteen. Rastipisteet voivat siis tuntua helpoilta, mutta lajin juju onkin reitinvalinnoissa.

Koska kulkuvälineenä on pyörä, reitinvalintoja tehdessä tulisi miettiä pituuden lisäksi erilaisten polkujen ja teiden pyöräilykelpoisuutta. Hyväkulkuista tietä pitkin pyöräilee paljon nopeammin kuin pientä polkua, joka voi olla juurakkoinen ja kivinenkin. Tällöin pitkältäkin tuntuva kierto voi kannattaa, jos pääsee pyöräilemään hyvää baanaa pitkin.

Mäkisessä maastossa pitää lisäksi ottaa huomioon, onko reitillä paljon ylämäkiä. Toki ylämäkeä seuraa usein vauhdikas alamäki, eli reitinvalintatehtävät ovat kyllä mukavan kinkkisiä!

Pyöräsuunnistus on aika uusi laji, sillä ensimmäiset MM-kisat järjestettiin vuonna 2002. Suomalaiset pyöräsuunnistajat ovat menestyneet lajissa erinomaisesti alusta asti.

Pyöräsuunnistuksen ohjeita (pdf)